...
Posted by SlaWorld | Мир

В Афганістані угруповання відомого польового командира часів війни і донедавна супротивника чинної влади Ґульбуддіна Хекматіяра заявило, що не буде складати зброю, всупереч своїй обіцянці за мирною угодою з урядом країни.

Як заявив речник угруповання «Хезб-е-Ісламі» («Ісламська партія») Карім-ур-Рахман, трьом із половиною тисячам бійців угруповання «необхідно» залишити собі зброю, щоб, за його словами, захищатися від таких екстремістських сил, як рух «Талібан» чи угруповання «Ісламська держава».

Як сказав речник, члени «Хезб-е-Ісламі» вже зазнавали нападів із боку екстремістів. «Якщо вони складуть зброю, хто буде гарантувати їхню безпеку?» – сказав він.

При цьому речник запевнив, що бійці угруповання не будуть воювати проти уряду і готові стати до бою проти екстремістів разом із урядовими силами.

Цю заяву різко розкритикували в апараті президента Афганістану Ашрафа Гані, де угруповання закликали дотримуватися умов мирної угоди, за якою вони мають скласти зброю і отримати право вступити до лав урядових силових структур. За цією угодою захист членів угруповання є обов’язком і відповідальністю афганського уряду, заявив речник президента Дава Хан Менапал.

Речник Міністерства оборони Афганістану Давлат Вазірі, зі свого боку, повідомив, що вже триває підготовка до інтеграції в лави Збройних сил членів угруповання, які пройдуть відбір.

Нинішня заява угруповання ставить під сумнів мирну угоду, яку Хекматіяр уклав із владою Афганістану у вересні минулого року. Минулого тижня він повернувся до Кабула після понад двох років перебування у вигнанні з Афганістану.

За угодою Хекматіяр має отримати амністію за висуненими проти нього раніше звинуваченнями, також мають бути звільнені деякі члени його угруповання. Уряд Афганістану також пообіцяв домагатися зняття з Хекматіяра міжнародних санкцій, накладених на нього як на визнаного терориста, і надати йому державну охорону.

Суперечливу угоду вже критикували і афганці, і правозахисники, згадуючи про грубі порушення бійцями Хекматіяра прав людини під час громадянської війни в Афганістані 1990-х років, а також їхні напади на афганські й американські війська після початку міжнародної операції в Афганістані під проводом США, яка 2001 року скинула владу талібів.

Ґульбуддін Хекматіяр створив своє угруповання «Хезб-е-Ісламі» ще в середині 1970-х років, і воно стало однією з провідних сил так званих «моджагедів», які воювали проти вторгнення радянських військ із 1979 року, а потім однією з провідних сил, що взяли під контроль столицю Кабул після занепаду комуністичної влади Афганістану 1992 року, що настав через три роки після відступу радянських військ. Хекматіяр був прем’єр-міністром уряду «моджагедів» у 1993–94 і ще раз у 1996 роках і був одним із визначних рушіїв громадянської війни 1992–96 років. Правозахисники звинувачують Хекматіяра, що отримав прізвисько «кабульський різник», в артилерійських обстрілах житлових районів столиці в 1990-х роках і в кампанії викрадень людей і утримання й катувань їх у власних таємних в’язницях.

your ad here

комментировать: